Informační a turistický portál města

Zveme vás na Bílokarpatské slavnosti

23.5.2023

Měsíc červen patří v Uherském Brodě Bílokarpatským slavnostem. V letošním roce dochází k jedné velké změně – z třídenních oslav krás regionu pod Bílými Karpaty se stává multižánrový desetidenní festival. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku organizátorům, organizacím i spolkům, kteří se k letošnímu ročníku připojili, a zjistit, co všechno pro vás připravili.

Pátek 2. června – 2 vernisáže

Letos na podzim si připomeneme 110. výročí úmrtí člověka, jenž na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnil společenský život nejen na Uherskobrodsku – hraběte Václava Roberta z Kounic. Právě jemu je věnována výstava, která bude mít v tento den vernisáž ve vstupním prostoru Panského domu.

S Uherskobrodskem je neodmyslitelně spjato Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí. Tentokrát budou vystavovat v netradičním prostoru Městského informačního centra.  

Sobota 3. června – Majáles i Den pro rodinu

Studentský Majáles s kostýmním průvodem a volbou krále je v režii studentů Gymnázia JAK. Letos bude na téma „Kontrasty“, což je ostatně patrné i z výběru vystupujících – nejprve to bude FS JAKUB, poté zahrají studentské kapely a spolky z Uherskobrodska a nakonec vystoupí formace Chaos In Head. Poslechnout si je můžete na Masarykově náměstí, kde bude i doprovodný program pro rodiny a tombola.

Den pro rodinu pořádá na svém stadionu Orel Uherský Brod. Připravena jsou hudební vystoupení, soutěže i závody pro děti, občerstvení a večer promítání filmu Děti Nagana.

Neděle 4. června - koncert

Příznivci tzv. „vážné hudby“ si jistě nenechají ujít koncert komorního souboru Collegium Classic v Chrámu M. J. Husa. Ti, kdo navštěvují koncerty tělesa složeného zčásti z amatérských a z části profesionálních hudebníků jistě vědí, že soubor vedle „klasiky“ hraje i skladby soudobé a ve vlastních zajímavých aranžích.

Úterý 6. června ve znamení tance a UFO

K BKS se přidává i ZUŠka a hvězdárna. Na úterní podvečer je v Domě kultury připraveno vystoupení Tanečního oboru a v planetáriu přednáška na téma „Ufo nad Bílými Karpaty“.

Středa 7. června – sportovněji laděný den

Taneční obor ZUŠ se v Domě kultury představí i ve středu ráno (pro školy). Odpoledne na náměstí 1. máje bude patřit sportu. Zapojit se můžete do lekce funkčního tréninku pod vedením lektorů ze studia BeFree nebo si zacvičit jógu spolu s lektorkami Studia Harmonie. V případe deště by se cvičilo v kině Máj. Vezměte si s sebou podložky! Večer pak ještě můžete vyběhnout nad město - hvězdárna nabídne pozorování noční oblohy.

Čtvrtek 8. června – začíná to houstnout…

Dopolední výchovný koncert CM Réva je určen pro školy. Réva ovšem není klasická cimbálovka – tedy je, ale hraje filmové melodie, jazz, klasickou hudbu, rock i lidovky.
Odpoledne Masarykovo náměstí rozezní řízné zvuky dětské dechovky - dechový soubor ZUŠ pod vedením Štěpána Straky ovšem umí, podobně jako CM Réva, zahrát jakýkoliv žánr. Do Knihovny Fr. Kožíka zavítá publicista Jiří Jilík s autorským čtením z knihy „Podhůřím Bílých Karpat do země bohyní a zbojníků “. Čtvrteční den zakončí v Domě kultury ukázky činnosti planetária (promítání) a večerní divadelní představení Milionový údržbář  - komedie s Petrem Nárožným a Veronikou Freimanovou v hlavních rolích.

Pátek 9. června – multižánrový večer (nejen) pro mladé

Od 15 do 23 hodin se na pódiu na Masarykově náměstí prostřídá 6 kapel a dva moderátoři – Ladislav Vyskočil a Šimon Král.
Program odstartuje formace Není němý z Bojkovic, kterou tvoří Jiří Šedivec (zpěv, kytara, violoncello) a Tomáš Staněk (saxofon, klarinet).
Kapela Hádramašmátrá o svém zvukomalebném názvu tvrdí, že je to slangový výraz pro uklízečku, hojně používaný především v Indii. Styl skupiny z Blatnice pod sv. Antonínkem, která se vyznačuje jistou dávkou humoru a nadsázky díky textům a pódiové prezentaci členů by se dal označit jako punkfolklor s prvky mnoha dalších žánrů.
Scarlet Rose, kapela, která má kolébku v Pašovicích a Prakšicích, byla založena už v r. 1996. V současné době ji tvoří pětice muzikantů – Miroslav Uher, Petr Danyi, Miroslav Uher mladší, a také bratři Řezníčkovi Vlastimil a Michal, kteří stáli u samotného vzniku.
Jasno je mladá pop-rocková kapela ze Zlína. Její zpěvák (a moderátor pátečního večera) Šimon Král je bánovský rodák. Vznikla v r. 2017 s úmyslem bavit široké spektrum posluchačů. Její singl “Pozvedni ruce” prošel hitparádami rádií JIH, Haná a Ruby. Dostal se také do rotace televize Óčko.

Brodského zpěváka, kytaristu a basistu Honzu Grebíka asi není třeba příliš představovat. Po působení v několika rockových kapelách se vydal na sólovou dráhu písničkáře s vlastní autorskou tvorbou.
Večer zakončí kapela Reflexy, která letos slaví 30 let na hudební scéně.

Po celý večer bude na náměstí probíhat Lopenický kvíz, soutěžit se bude o velmi zajímavé ceny. A samozřejmě  bude i dostatek jídla a pití (pivo, limo, víno, pivo, káva, klobásy na grilu, pizza z kamenné pece, trdelníky aj.).

Pokud ale toužíte po klidnějším večeru, zajděte si do planetária na přednášku UFO nad Bílými Karpaty, nebo na hvězdárnu, kde budete moci dalekohledy blíže nahlédnout do nebeských výšin - k souhvězdím, planetám i mlhovinám.

Sobota 10. června – den s folklorem a jarmarkem

Celý sobotní den se ponese v ryze folklorním duchu. A také v jarmareční atmosféře.

Dopoledne bude pódium patřit dětem a pořadu Hrajeme si na rynku. Moderátoři Anička Zubrová a Borek Papp zde přivítají známé uherskobrodské dětské folklorní soubory Olšavěnka a Holúbek, ale také Kohútek z Bánova, Lúčánek z obce Louka, Nivničku z Nivnice, Javorinku ze Strání a soubor Čakanka z druhé strany bělokarpatské hranice – z Nového Města nad Váhom.
Odpolední folklorní blok „Ze všech stran Karpat“, kterým bude provázet Borek Papp, zahájí soubor KOPA z Myjavy, vystřídá jej Danaj ze Strážnice, Vsacan ze Vsetína a stejně jako zahájení, tak i závěr bude patřit Broďanům – SPT Olšava a FS JAKUB.
To ale ještě opravdu není všechno. V dalším bloku, který nese název „Přitvrdíme“ se představí hosté. Nejprve to bude Huménečko – folk-rocková kapela z Lipova. Vznikla spojením muzikantů působících ve folklorních souborech ve Strážnici a muzikantů z rockových kapel na Horňácku. Velmi rychle si získala respekt posluchačů a za deset let svého působení spolupracovala s takovými osobnostmi a kapelami, jako je Martin Hrbáč, Slávek Janoušek, No Name, Fleret, Čechomor,  B-Side Band, Spirituál kvintet či Hradišťan. 
Z druhé strany hranice přijede neofolklorní skupina Družina. I v ní se spojili folkloristi s hráči jazzové a rockové hudby. Posluchačům nabízí slovenský folklor a úpravy lidových písní, ovšem v hávu ethnobeatu či world music. Kapela vystupovala už v mnoha zemích po celém světě a vydala několik CD.

Na dobrou noc vám pak ještě v pořadu „Dopijme si sklenku“ zahraje CM Olšava se svými sólisty, která sobotní program zakončí.

V sobotu vám ovšem nabídneme i alternativu v podobě fotbalového utkání mezi ČSK Uherský Brod a MFK Vítkovice na stadionu Lapač či opět možnost pozorovat na hvězdárně noční oblohu.

Neděle 11. června – den s divadlem a filmem

V neděli si přijdou na své hlavně příznivci divadla, filmu a také děti.
Ty se nejprve utkají na stadionu Lapač ve fotbalovém turnaji přípravek O pohár Bílých Karpat. Na louce za muzeem zase mohou zhlédnout ukázky činnosti kynologického klubu.

Hlavní roli ale bude mít film a divadlo. Dopoledne je v kině Máj připraveno promítání nové valašské pohádky Největší dar, v níž si po boku hvězd českého filmu (Bolek Polívka, Jiří Dvořák, Pavel Nový, Sabina Rojková, Zuzana Slavíková, Chantal Poullain, Radek Melša, Anna Polívková, Petr Vančura aj.) zahrály i děti z Uherského Brodu. Je připravena i beseda s jednou z režisérek pohádky Martou Santovjákovou Gerlíkovou.  

Z druhé strany Bílých Karpat přijede na besedu s diváky hvězda slovenského divadla i filmu, herečka Ida Rapaičová. Její domovskou scénou byla od r. 1967 Nová scéna v Bratislavě. Do povědomí českých diváků se dostala díky někdejším pravidelným pondělním slovenským inscenacím v České televizi, kde hrávala moderní intelektuálky i charakterově a humorně laděné postavy, ale hlavně díky komedii Pacho, hybský zbojník s Jozefem Krónerem nebo dětskému seriálu Léto s Katkou.
Děti se mohou těšit na loutkovou pohádku v podání domácího Divadla Brod a nedělní program zakončí komedie v podání Divadelního spolku „pod lampú“ z Bánova.

Další doprovodné akce

Tak co říkáte? Hlavní program Bílokarpatských slavností je opravdu velmi pestrý. A to jsme ještě nevzpomněli další výstavy, které se v rámci BKS uskuteční: Expedice středověk na Panském domě, Brody v Brodě v Domě kultury, výstava výtvarných prací žáků ZŠ v ochozu u dětské knihovny a v neposlední řadě také série fotografických výstav v Q-galerii: Jindřich Štreit  - Ze tmy ke světlu; František Chrástek (výstava k životnímu jubileu) a výstava Romana Muselíka.
Po dva dny (7. a 8. června) bude v Domě kultury probíhat burza uherskobrodských středních škol.