Informační a turistický portál města

Sbírka klíčů byla ukončena

16.1.2018

Ve sběrných boxech se objevily klíče všech tvarů a velikostí. Od nejmenších klíčků z dětských hraček až po staré rezavé klíče od vrat. Jeden vtipálek dokonce věnoval plastovou hračku pro miminka ve tvaru klíče. Také zdroje byly velmi různorodé. Někteří lidé přinášeli jednotlivé klíče, jiní celé svazky z již neexistujících budov nebo klíčky od svých prvních automobilů, které už dávno nemají.

Co nás ale těší asi nejvíce je, že se nám s touto ojedinělou sbírkou podařilo oslovit nejen lidi v Uherském Brodě a okolí, ale i širší region. Dokonce se sešlo několik balíčků ze sousedního Jihomoravského kraje. Jeden dárce z Adamova připojil ke svému kilovému balíku dopis, že se jedná o klíče z jeho bývalé montérské dílny. Dílnu už dávno neprovozuje, ale je rád, že klíče z ní ještě poslouží.

Vyskytl se nám také jeden zajímavý paradox, a to, že nejvíce klíčů se nashromáždilo na místě, kde se vlastně ani nesbíralo. Pracovníci Technických služeb města nasbírali jen mezi sebou, svými rodinami a známými rekordních 23,7 kg klíčů.

Městské informační centrum – 21,5 kg
Kachlíkárna – 3,1 kg
TSUB – 23,7 kg
Základní škola Mariánské náměstí – 6,7 kg
Základní škola Pod Vinohrady – 1,8 kg
Základní škola Na Výsluní – 1,9 kg
SPŠ – 0,6 kg
COPT – 0,6 kg
SOU UB – 4,3 kg
Gymnázium JAK – 4,3 kg
Základní umělecká škola – 4,3 kg

Nyní budou nasbírané klíče putovat na další zpracování. Ujme se jich vybraný umělec, který z nich vytvoří památník Sametové revoluce. Ten bude umístěn u schodů do Muzea J. A. Komenského, na místě, kde se v roce 1989 poprvé sešli Broďané, aby vyjádřili svou podporu studentům v Praze a protestovali proti tehdejšímu režimu.