Informační a turistický portál města

Na hranici katastru Uherského Brodu můžete obdivovat novou sochu

25.1.2021

V Uherském Brodě byl učiněn velkolepý objev. Na hranicích katastru Uherského Brodu a Prakšic byla při výsadbě stromů nalezena pískovcová socha. Tento monument kombinuje hned několik sochařských stylů, které celkově působí obrovským kompaktním dojmem. Jedinečnost sochy umocňuje i fakt, že je vytesána v nadživotní velikosti. Skulptura vykazuje obrovskou historickou hodnotu nevyčíslitelné ceny a pro město Uherský Brod se jedná o několikátý takto významný objev.

„Po předběžném archeologickém ohledání můžeme s mírnou až vysokou pravděpodobností uvést, že se jedná o autosochu významného českého génia Járy Cimrmana,“ uvedl Miroslav Vaškových, místní archeolog. Autosochařství navazovalo na styl autobusty a volně se rozšířilo do moderní fotografie selfie. Zajímavostí je, že socha v zemi byla uložena hlavou dolů. Myslíme si proto, že autor chtěl dát sochařskou podobu filozofickému směru headonismu, pozdějšímu hédonismu. Socha byla ze země ihned vyzvednuta a na témž místě znovu vztyčena. Rysy obličeje, jak už to u mistrových děl bývá, byly všechny strhané. A další indicií, která pomohla určit pravost díla je, že socha není natočena ani směrem k Uherskému Brodu, ani k Vídni, kterou Jára vysloveně neměl rád, ale k obci Liptákov. Tímto směrem je také místní skládka, ale zároveň i poutní místo Velehrad. Pro cestovní ruch má toto odhalení neskutečně vysokou hodnotu.

Objev také okomentoval radní města pro cestovní ruch a místní Cimrmanolog: „Dá se říci, že tyto objevy, ať už hrob vysoce postaveného Římana, nalezení cenných mincí, nebo socha Járy Cimrmana má pro Uherský Brod stejný význam, jako hrobka v Gíze. Domníváme se, že tuto sochu vytvořil při čekání poté, když musel nouzově přistát s neřiditelnou vzducholodí v Uherském Brodě.“ Z dochovaných pramenů víme, že to byl právě Jára Cimrman, který vnukl myšlenku vařit v Uherském Brodě pivo, víme také, že označil brodské občany za nesmírně zručné, kteří by se mohli věnovat zbrojařskému průmyslu, ale že stál velký Jára i za uherskobrodským sochařským sympoziem, je pro nás novinkou."