Informační a turistický portál města

Jára Cimrman v Uherském Brodě

9.8.2019

Jára Cimrman je fenoménem české kultury. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat... K šíření Cimrmanova duchovního odkazu nyní přispívá i Uherský Brod, kde až do 1. září probíhá výstava Půlstoletí s Cimrmanem.

Výstava vás jednak provede historií Divadla Járy Cimrmana, jednak přiblíží osobnost Járy Cimrmana. Historie divadla obsahuje fotografickou historizující dokumentaci existence divadla. Jednotlivé panely jsou věnovány osobnostem, které v souboru působily a pražským divadelním scénám, kterými Divadlo Járy Cimrmana prošlo – od Malostranské besedy, Reduta, Branické scény, Divadla Solidarita až po dnešní působiště v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.
V části věnované osobnosti českého génia Járy Cimrmana se seznámíte s jeho rozsáhlou tvorbu učitelskou, vědeckou, vynálezeckou a cestovatelskou. K vidění je také řada původních fotografií a rovněž předmětů, které Cimrman za života používal či vytvořil. Od jízdního kola pro celou rodinu přes nejrozličnější potřeby pro turisty, se návštěvník dostane až ke školním pomůckám, cestovním kufrům či k exemplářům vycpaných zvířat. Zajímavostí jsou i mistrovy ručně psané zápisky a řada vynálezů jeho vlastní výroby. Hned u vchodu do galerie nechybí ani Cimrmanova slavná autobusta.