Informační a turistický portál města

V Uherském Brodě měl premiéru Gastro BROD Festival

26.4.2018

Přehlídka dobrého jídla a pití pod širým nebem, to byl Gastro BROD Festival, který se konal v sobotu 21. dubna od 10 do 18 hodin na louce za muzeem. Tisíce návštěvníků si nenechaly ujít možnost ochutnat vybrané lahůdky a zajímavé pokrmy. Lákala také nabídka netradičních delikates, zahraničních specialit a v neposlední řadě bohatý doprovodný program.

Gastrofestival se nesl především v americkém stylu, ale návštěvníci mohli ochutnat i evropská a asijská jídla. Spousta jídel byla připravována na grilu. K ochutnání byla masa různých druhů, bohatá nabídka burgerů a tortill, bezlepkové pečivo, speciality španělské, mexické, argentinské i mongolské kuchyně a další delikatesy. Zájemci, kteří chtěli zkusit něco ještě více exotičtějšího a nezvyklého, mohli vyzkoušet, jak chutnají žabí stehýnka, pečení šneci po Burgundsku nebo šnečí paštika se šnečím kaviárem, slaninová marmeláda nebo krokodýlí filet.

Pro milovníky extrémních kulinářských zážitků byly v nabídce hmyzí delikatesy. Ty přímo před návštěvníky připravoval jeden z nejzkušenějších kuchařů jedlého hmyzu a propagátor tohoto druhu stravování Milan Václavík. Pro ty úplně nejodvážnější měl připraveného i smaženého štíra. O tom, že zájem o tento druh gastronomie stále narůstá svědčí i to, že tento stánek byl stále v obležení zájemců o ochutnávku a jako jeden z prvních měl vyprodané všechny porce, které přivezl.

Nechyběly ani sladké pokrmy. Především děti se těšily z nadýchaných bublinkových vaflí podle tajné rodinné receptury s ingrediencemi, kterými si je mohly ozdobit podle své chuti. Zájem byl i o francouzské palačinky, domácí čokoládu, ovoce v čokoládě a jiné sladkosti.

Nabídku chutí a vůní doplnila také netradiční kavárna s kávou, kterou vám naservírovali do bohatě zdobeného zmrzlinového kornoutu. Nechyběl ani pivovar, minipivovar a široká paleta výborných tuzemských vín. Zajímavostí byla pravá, a speciálně na tuto akci přivezená, americká piva. Na stáncích byla k ochutnání i pravá španělská sangria a limonády z exotického ovoce.

Gastronomické zážitky mohli návštěvníci prokládat bohatou nabídkou zážitků kulturních. Program probíhal po celou dobu festivalu a vybrat si v něm mohl skutečně každý. O zahájení se postarala hudební skupina Redline a pak už podium patřilo gastronomii. Se svou „Cooking show" vystoupil Petr Erin Kováč, prezident Culinary Clubu ČR. S další kuchařskou show vystoupila herečka Markéta Hrubešová. Nejprve na grilu připravila vynikající krevetky a posléze perfektní krkovici naloženou v oleji a bylinkách.

V programu se ale nejen vařilo, ale také zpívalo a tančilo. Na americké téma festivalu odkazovalo vystoupení taneční skupiny Abanico Brno, která se předvedla nejen v rytmu country, ale také svůdného kankánu. Neméně zajímavá byla dvě vystoupení pistolnice Romanity, která to umí nejen s koltem, ale také s lasem. 

Milovníci koní mohli sledovat ukázku volného výcviku koní, které předvedla Jana Plačková ze Zlína. Z jejího vystoupení bylo patrné, že ke svým svěřencům má hluboký vztah a výcvik koní v jejím podání vypadal jako krásná a úplně nenásilná hra člověka se zvířetem.

Část programu se konala také v Muzeu J. A. Komenského. Své nové objevy v oblasti výzkumu hmyzu zde představil na přednášce Janis Vartanis. Stále plné lidí bylo i atrium muzea, které zaplnila zvířata z Kovo ZOO.

O dokonalou iluzi amerických reálií se postaralo polní ležení vojáků z období občanské války Severu proti Jihu. 

Do programu se zapojili i uherskobrodští skauti. Po celý den byli k dispozici dětem u několika zábavných soutěží, udržovali oheň a pomáhali opékat špekáčky těm, kteří si na to sami netroufali.

O hudební doprovod celé akce se postaral Kytarový soubor DDM, skupina Slapdash Rockabilly a úplný závěr Gastro BROD Festivalu patřil domácí skupině Fénix.